מה בין סויה לסרטן השד?

בשנים האחרונות שרר חוסר וודאות גדול באשר לקשר בין סויה לבין סרטן, שמועות ועמדות מנוגדות צצו חדשות לבקרים ויצרו בלבול ולא פעם גם חרדה. קארין ליבוביץ, דיאטנית קלינית במכבי, עושה סדר, מפריכה מיתוסים, נותנת המלצות ואפילו מתכון טעים, מזין ובעיקר בריא.

עד לפני מספר שנים, היה בלבול בקרב אנשים רבים, כולל אנשי מקצוע לגבי השפעתה של הסויה על סרטן בכלל וסרטן השד בפרט.

עם העלייה בכמות המחקרים בעולם, במשרד הבריאות לא נשארו אדישים והוציאו נייר עמדה מפורט בנושא של צריכת סויה.

אחד הדגשים שנבדקו בנייר עמדה זה, הוא הקשר בין צריכת סויה וסרטן השד.

אז מה אנחנו יודעים:

צריכת סויה אינה מעלה את הסיכון לסרטן שד, נהפוך הוא!

היא דווקא קשורה עם הורדת הסיכון לסרטן שד, בעיקר אם נצרכת בגיל הילדות וההתבגרות.

סויה אף מומלצת בקרב נשים עם עבר של סרטן שד כי יש בה אפקט מגן.

איך זה יכול להיות?

בסויה מספר פיטוכימיקלים הידועים כאנטי סרטניים, מתוכם האיזופלאבונים ,אשר זוכים לתשומת הלב המחקרית הרבה ביותר.

המחקר על הסויה הפך נפוץ מכיוון שהיא  המזון היחידי המספק את אותם פיטוכימיקלים בכמות משמעותית.

נמצא כי לאיזופלבונים זיקה מאוד נמוכה לקולטני האסטרוגן העיקרים המצויים בשד וברחם – קולטנים מסוג α, להם נודעת השפעה מעודדת שגשוג תאים סרטניים. לעומת זאת הם בעלי זיקה לקולטני אסטרוגן מסוג β – הידועים כמדכאי שגשוג תאים אלו.

בנוסף סויה יכולה להוות תחליף מעולה לבשר בשל רמות ואיכות החלבון שלה, והפחתת צריכת בשר (בעיקר אדום) הינה אחת ההמלצות בהקשר של הורדת סיכון לסרטן.

המכון האמריקאי לחקר סרטן (AICR)  מתייחס לתזונה האסייתית בתור מודל לצריכת סויה מתונה: 1-2 מנות ביום של מזונות סויה מסורתיים: מנה=כ-100 גרם טופו חבילה, חצי כוס אדממה סויה ,כוס משקה סויה …

מתכון לטופו "בולגרית"

לוקחים חבילת טופו (300 גרם) וחותכים לקוביות בגודל של כס"מ על ס"מ.

מתבלים ב4 כפות שמן זית, חצי לימון גדול סחוט וחצי כפית מלח גס.

משרים בקופסה כשעה ויש לכם תחליף מצוין לגבינה בולגרית עם פחות מלח ולא פחות טעם.

בתיאבון, וזכרי, בדיקה מוקדמת מצילה חיים!