ט"ו בשבט שמח!

22805-Blog_photo_NEW_v12

ט"ו בשבט מתאפיין במסורת של אכילת פירות יבשים ואגוזים מסוגים שונים ומגוונים. הטעם נפלא, אך מהם באמת היתרונות או החסרונות שלהם?

פירות יבשים – יתרונות טעימים:

  1. אנרגיה זמינה ומהירה – פרי יבש מכיל פחות מים ולכן תכולת הסוכר בו גבוהה יותר . נוח לשימוש לפני או תוך כדי פעילות גופנית ,  יכול לשמש כתחליף לחטיף מתוק ולהיות מקור אנרגייה קל לסובלים מתת משקל
  2. עשירים בסיבים תזונתיים – אשר מסייעים במניעת מחלות שונות , מקנים  תחושת

שובע , ועוזרים ביציאות סדירות

  1. עשירים בוויטמינים ובמינרלים וחומצות שומן – הפירות היבשים וכן האגוזים  למיניהם עשירים במינרלים, כמו אשלגן  מגנזיום וסידן והאגוזים והשקדים עשירים בשומן בלתי רווי, חלקם גם בחומצת שומן באומגה 3 , כל אלה, מסייעים בשיפור פרופיל שומני הדם ומסייעים באיזון רמות הסוכר בדם, עוזרים להורדת לחץ הדם ומחלות לב.

פירות יבשים בשילוב עם אגוזים יכולים לשמש ממתק יומי מזין, בריא ומשביע. עלייה וקוץ בה? 

תהליך הייצור שלהם –  בעבר תהליך הייבוש נעשה בשמש , היום רוב הייבוש נעשה בעזרת תנורים, בכדי להאריך את חיי המדף  ולשמור על צבעם לחלקם מוסיפים  חומרים מכילי גופרית ולחלקם גם סוכר.

מלח ושומן  –  חלק מאגוזים והפיצוחים מטוגנים ואף מומלחים ולכן עשירים בנתרן

קלוריות  – לפעמים הרבה יותר מידי.

פרי יבש הוא אומנם  אותו פרי טרי שהוצאו ממנו המים ,  אך   ב 100 גרם פירות יבשים  יש  הרבה יותר קלוריות מאשר ב 100 גרם פירות טריים.  לחלקם גם מוסיפים  סוכר. והם מגיעים בנפח קטן  ולכן יש לנו נטייה לאכול יותר. השקדים  והאגוזים שגם משתתפים בשמחת החג , עתירי שומן  ולכן תכולת הקלוריות בהם גבוהה.

אז האם לאכול מהם?

כמובן, יחד עם זאת, הכל במידה . בהחלט אפשר וניתן ואף מומלץ לשלב אותם בתפריט היומי, כיוון שהם יכולים להוות ממתק בריא, טעים ומשביע.

אגוזים ושקדים ניתן לצרוך כחלק מכמות השומן היומית ,  מומלץ לצרוך אותם בצורתם הבלתי קלויה וללא תוספת מלח

מומלץ לבחור פירות מיובשים אשר לא מכילים תוספת סוכר.

הפירות היבשים מספקים אנרגיה זמינה  וטעם מתוק וניתן לאכול מהם כתחליף לממתק , כחלק ממנת הפירות היומית או לפני פעילות גופנית .

1-2 תמרים  או מישמשים לפני או תוך כדי פעילות גופנית,  יכולים לתרום לאנרגייה זמינה ונוחה

פרי יבש בתוספת אגוז יגרום לתחושת שובע ממושכת יותר.

חג טו בשבט שמח!

ממתק אגוזים ותמרים קל להכנה

 רכיבים:

1 חבילה  – 500 גרם תמרים מגולענים

500 גרם תערובת של אגוזים  – פיסטוק , אגוזי פקאן קלופים,  אגוזי לוז   ( ניתן לשנות את סוג האגוזים בהתאם למה שאוהבים )

100 גרם שומשום

1 כוס צימוקים או חמוציות

3/4  כוס סילאן או דבש

1/2 כפית קינמון

קוקוס

אופן ההכנה:

קוצצים גס את תערובת האגוזים

מרככים את התמרים ע"י הכנסתם למיקרו קל

מוסיפים לתמרים הרכים את תערובת האגוזים , השומשום, הצימוקים ,  הסילאן והקינמון  ומערבבים לתערובת אחידה

משמנים נייר אפייה, שופכים חלק  מהתערובת , מהדקים ומגלגלים לגליל

יוצרים כ  כ 5 גלילים

עוטפים את הגלילים בניילון נצמד ומכניסים למקפיא למספר שעות ,  להתייצבות

מוציאים את הגליל כשהוא יציב ומגלגלים אותו בקוקוס

פורסים ומגישים

סה"כ בכל  פרוסה ( כ 80 יחידות )

70 קלוריות

1.5 גרם חלבון

4.5 גרם שומן

6 גרם פחמימות