כמיטב המסורת: שלושה מתכונים לאוזני המן אבל לא רק

אוזני המן בריאות

המסורת העתיקה של חג הפורים מספרת על מגוון מתכונים מלבד אוזני ההמן האיקוניות שאנחנו מכירים. אילנית ילנה סנדרוביץ', דיאטנית מכבי, הכינה לנו 3 מתכונים על פי הפרשנות שלה למסורות שיתאימו בול למשלוח מנות בין השכנים

אוזני ההמן שאנחנו מכירים היום הוכנו במקור עם מילוי פרג, אך במשך השנים היהודים ברחבי העולם שכללו ושדרגו את המילויים. "המון" בגרמנית זה פרג (מזכיר את השם המן) וצורת הכיסונים מזכירים צורת אוזן (טאשן ביידיש) ומכאן קיבלו את שמן "המן טאשן" או בעברית אוזני המן.

אצל יהודי אשכנז היה נהוג להכין "קרפלעאך שושן", הנקראים גם פלודן. יהודי ספרד לעומת זאת הכינו סמבוסק חומוס. באוקראינה נהגו למלא אוזני המן בדבש ואגוזים, בצ'כיה בשזיפים ובפולין באגסים עם אגוזים.

יהודי לוב ותוניס בכלל הכינו עוגיות שנקראות "דבלה" או "מקרוט" וההונגריים הכינו "קיפלי" (עוגייה דמוית סהר ממולאת באגוזים). בהודו הכינו מאפה בשם "פורן פולי בהקרי" עם חומוס מתוק. במרוקו את ה"שבקיה" שאנחנו מכירים בכלל מהממימונה או "ברקוקש", קוסקוס חלבי מתוק.

בעיראק הכינו סמבוסק מטוגן. באפגניסטן הכינו מאכל מתוק שנקרא "חלווה" מאורז קלוי עם סוכר, זעפרן אגוזים ותבלינים והיו כאלה שנהגו להחביא ביצים קשות בשכבות של בצל.
בסוריה ולבנון הכינו תבשיל חגיגי של שעועית לבנה, ובטורקיה ויוון הכינו היהודים מאפה מטוגן שנקרא "אצבעות המן".

זה הגדול, קטן יהיה

לאורך השנים הלכו ותפחו משלוחי המנות. אוזני ההמן גדלו, אריזות הממתקים התרחבו ונראה לעיתים קרובות שמה שקובע הוא בעיקר הגודל.
אחד הדברים המיוחדים והמרגשים שאפיינו את מסורות החג בעבר הוא ההשקעה בפרטים הקטנים. עיצוב העוגיות, העטיפה, הברכה הנלוות.
ביס אחד של אוזן המן איכותית, מקופלת בקפידה ועטופה בהמון אהבה הפך את הנתינה ואת הקבלה למשהו מאוד אישי ומרגש.

ולעניינו – המתכונים:

כך יעשה לאיש: חטיפי אנרגיה מחצר המלך

מה צריך?
3 כוסות פצפוצי אורז מלא/פצפוצי קינואה/שיבולת שועל (ניתן לערבב בין האופציות)
1/2 כוס חמאת בוטנים טבעית/ שקדיה/ טחינה מלאה. (לבחור אופציה אחת)
1/2 כוס דבש/ סילאן/ מייפל (לבחור אופציה אחת)
קורט זעפרן
כף תמצית וניל
3 כפות זרעי צ'יה

מה עושים?
1. מבשלים בסיר על אש קטנה את כל המרכיבים מלבד הפצפוצים והצ'יה.
2. לא לשכוח לערבב כל הזמן כדי שלא יידבק ויישרף.
3. מוסיפים לתערובת הרותחת את הפצפוצים.
4. מערבבים ומשטחים בתבנית.
5. מהדקים היטב וממתינים שיתקרר.
6. חותכים לריבועים.

הערות ושדרוגים:
ניתן להוסיף לתערובת גם אגוזים/שקדים, קינמון וכן לזלף מעט שוקולד מריר למעלה.

אוזני המן מילניאליות: מקמח כוסמין מלא

מה צריך?
מרכיבים ל-15 אזני המן

לבצק:
1.5 כוסות קמח כוסמין מלא
1/2 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
1/2 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
1/2 כוס שמן קנולה

למלית:
2 כוסות תמרים מגולענים
כף אבקת קינמון
חופן אגוזי מלך או פיסטוקים קצוצים

מה עושים?

הכנת הבצק:
1. מערבבים את כל חומרי הבצק עד לקבלת בצק אחיד.
2. מרדדים בעזרת מערוך וקורצים עיגולים עם חותכנים עגולים/כוס בקוטר קטן.

הכנת המלית:
3. שופכים מעט מים רותחים על התמרים
4. מוסיפים אגוזים
5. לשים לעיסה אחידה

הרכבה:
4. שמים כף מלית במרכז כל עיגול ומקפלים למשולש.
5. אופים ב-180 מעלות כ-15 דקות עד להזהבה קלה.

הערות:
לא מומלץ להמיר את הסוכר במייפל או דבש כי המרקם ישתנה
כמה סוכר? באוזן המן אחת 1.5 כפיות סוכר.

משנכנס אדר: אוזני המן מלוחות

מה צריך?
מרכיבים ל-15 אזני המן

לבצק:
1.5 כוסות קמח כוסמין מלא
1 כף סוכר
1/2 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
1/2 כוס שמן זית

למלית:
חבילת בולגרית 5% (לגרסה הטבעונית כוס קשיו מושרה ללילה ומעט מלח)
3 כוסות תרד טרי קצוץ או מדליוני תרד מופשר

מה עושים?

הכנת הבצק:
1. מערבבים את כל חומרי הבצק עד לקבלת בצק אחיד.
2. מרדדים בעזרת מערוך וקורצים עיגולים עם חותכנים עגולים/כוס בקוטר קטן.

הכנת המלית:
1. מערבבים חבילת בולגרית 5%+ 3 כוסות תרד קצוץ.
2. לגרסה הטבעונית אפשר טוחנים קשיו ומוסיפים מעט מלח ומאחדים עם התרד.

הרכבה:
3. שמים כף מלית במרכז כל עיגול ומקפלים למשולש.
4. אופים ב-180 מעלות כ-15 דקות עד להזהבה קלה.

בתאבון וחג פורים שמח!