לאכול מלוא הטנא: איך ליהנות ממטעמי ט"ו בשבט ולשמור על הבריאות

זמן קריאה: 3 דקות
|
14 בינו' 2019

פירות יבשים ופיצוחים בקערת עץ

פירות יבשים ואגוזים עשירים בשלל רכיבים חיוניים אך צריך גם לדעת לצרוך אותם בחוכמה. לכבוד החג, מרינה דוחובני, דיאטנית קלינית במחוז דרום במכבי, מביאה לנו 5 עצות להכנת טנא בריא לט"ו בשבט

1. הקפידו לרכוש פירות יבשים ואגוזים ממקומות ידועים, שבהם התחלופה מאוד גבוהה על מנת לקבל מוצרים טריים בהם הטעם והערכים התזונתיים נשמרים.

2. בחרו בפירות יבשים ללא תוספת סוכר. פירות כמו משמשים, אננס, מנגו, חמוציות וכו' נמכרים גם ללא סוכר וללא חומרים משמרים או צבעי מאכל. ניתן לשאול את המוכר וגם לראות את ההבדלים בעין. נכון שהם פחות יפים למראה ופחות מבריקים, אך הם הרבה יותר בריאים.

3. הוסיפו לטנא אגוזים וזרעים (פיצוחים) מכל הסוגים אך הקפידו על צורתם הטבעית, ללא קלייה וללא תוספת מלח. האגוזים והזרעים באופן טבעי עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרליים רבים, ביניהם: ויטמין E , ויטמיני B , מגנזיום ואשלגן.
חלקם אף מכילים את חומצת השומן החיונית אומגה 3. שימו לב כי קלייה וחימום הורסים את חומצת השומן החיונית הזו.

4. שדרגו את הטנא בהכנת חטיפים מפירות יבשים, כאלו שגם אפשר לאכול כארוחת ביניים קלה. לדוגמא, כדורי "שוקולד" מתמרים, אגוזים או שקדים בתוספת אבקת קקאו.
זהו תחליף נפלא לכדורי השוקולד הרגילים שגם הילדים יאכלו בהנאה רבה (ראו מתכון מטה).

5. במידה והטנא מיועד לגני הילדים או לאירוח משפחתי, הימנעו מתוספת הפיצוחים בשל סכנת חנק לילדים מתחת לגיל 5. כמובן שאפשר עדיין להכין חטיפים מפירות יבשים ואגוזים טחונים, כדי שגם ילדים קטנים יוכלו ליהנות מהטנא הבריא שלכם, וכך תאכלו לסייע להם בפיתוח הרגלי אכילה בריאים להמשך הדרך.

ולסיום: מתכון לכדורי תמרים-קקאו טעימים ובריאים

חומרים לכ-20 כדורים:

20 תמרי מג'הול גדולים ורכים
4 כפות שטוחות אבקת קקאו מנופה
2/3 כוס שקדים טחונים
2 כפות טחינה גולמית
1/3 כפית קינמון
לציפוי: קוקוס טחון (לא קלוי ולא ממותק), פולי קקאו גרוסים, אבקת קקאו, שומשום, שברי פיסטוקים ועוד ציפויים כיד הדמיון.

אפשרויות לגיוון:

  • במקום הטחינה לשים 2 כפות חמאת בוטנים טבעית ללא סוכר
  • במקום השקדים הטחונים לשים חופן אגוזים מסוגים שונים (אגוזי לוז שבורים, פיסטוקים, אגוזי מלך ועוד…)

אופן ההכנה:

1. מוציאים את הגלעינים מתוך התמרים ומניחים בקערה בינונית.
2. יוצקים מעל התמרים מים רותחים עד לכיסוי ומניחים להם להתרכך למשך 5 דקות.
3. מסננים ומצננים.
4. מעבירים את התמרים למעבד מזון וטוחנים יחד עם הקינמון, הקקאו והשקדים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
5. מעבירים לקירור למשך שעה וחצי.
6. יוצרים מהתערובת בידיים רטובות כדורים בגודל כדור פינג פונג ומגלגלים בכל ציפוי שאוהבים.
ניתן לאחסן בקופסא אטומה במקרר טרם ההגשה.

בתאבון וחג ט"ו בשבט שמח!