ריח של שוקולד: עובדות ומתכון לשוקולד ביתי

הוא מעורר, מנחם, בריא ונחשק וככל שהוא מריר יותר, הוא טוב יותר. בני תרבות המאיה והאצטקים הקדמונים היו הראשונים לגלות את תכונותיו המועילות של הקקאו ומאז שהגיע לראשונה ליבשת אירופה הוא והתוצר המתוק שלו – השוקולד, כבשו את העולם. ריכזנו לכם את כל מה שצריך לדעת אודותיו כולל השאלה המסקרנת: איך הוא קשור לאהבה? היכנסו לקרוא

לפני שנצלול לעובדות… גללו למטה ושמרו לעצמכם את המתכון שלנו לשוקולד ביתי!

הנה כמה עובדות שחשוב שתדעו על הממתק הוותיק בהיסטוריה: 

1. מזון האלים – פולי קקאו גדלים על עץ Theobroma cacao; (תאוברומה" ביוונית 'מזון האלים'). הטעם המר בשוקולד מתקבל הודות לתיאוברומין. עדויות ראשון על צריכת שוקולד הופיעו כבר אצל בני המאיה והאצטקים, אשר הכינו משקה מר ללא סוכר (שוקולטל), מפולי קקאו טחונים, ויחסו לו תכונות מעוררות ותרפויטיות.

2. שוקולד מריר הינו שוקולד ללא תוספת חלב או עם כמות מועטה של חלב. לרוב יכיל השוקולד המריר אחוז גבוה יחסית של מוצקי קקאו (מעל 35%) לעומת שוקולד חלב או שוקולדים אחרים.

3. שוקולד לבן הוא לא שוקולד, מכיוון שאינו מכיל מוצקי קקאו.

4. איך בוחרים? על האריזה מצויה רשימת הרכיבים, אשר מסודרת מהרכיב בעל הכמות הגדולה ביותר ועד לרכיב שכמותו במוצר היא הקטנה ביותר: בשוקולד מריר נעדיף לבחור בשוקולד שבו במקומות ראשונים יופיעו חמאת קקאו ו/או עיסת קקאו, והסוכר יופיע במקום שלישי בלבד או יותר.

5. שוקולד ללא סוכר לרוב יכיל ממתיק מלאכותי בשם מלטיטול, אבל יהיה עם אחוז יחסית נמוך של מוצקי קקאו. מומלץ לבחור בשוקולד מריר עם מוצקי קקאו גבוהים ועם אחוז פחמימות השווה או נמוך מ 25 גר' ל 100 גר', כאשר מקור הפחמימות יהיה ברובו מפולי קקאו (בצורת עמילן וסיבים מסיסים ובלתי מסיסים) וכמה שפחות סוכר מוסף בזמן ההכנה.

6. פולי קקאו מכילים כ-50% שומן, חומצות פלמיטית, סטיארית ואולאית, להן אין השפעה שלילית על ערכי כולסטרול בדם.

7. נוגדי חמצון – שוקולד מכיל אנטיאוקסידנטים פלאוינואידים (נוגדי חמצון), שיכולים להקטין סיכוי למחלות לב וכלי דם, בצריכת 1-2 קוביות ביום של שוקולד מריר איכותי.

8. כבר מרגישים טוב יותר – שוקולד מכיל מספר חומרים שגורמים לנו להרגיש טוב:
פנילתילאמין – פועל באופן דומה לדופמין ואדרנלין ולכן גורם לתחושת עוררות, קפאין (43 מ"ג בחבילה של 100 גר' לעומת כ 50-90 בכוס נס קפה אחת), מינרלים כגון אבץ, מגנזיום, אשלגן.
קקאו ושוקולד יכולים לעלות את רמת הסרוטונין במוח (סרוטונין נמוך נצפה לעיתים אצל הסובלים מדיכאון ולאלה שסובלות מתסמונת קדם וסתית).

9. משקה קקאו הוא אופציה נהדרת  לימי חורף קרירים או לימי קיץ חמים, אבל גם כתחליף לקפה – ניתן להכינו מאבקת קקאו או שבבי קקאו, לדוגמא כפית אחת לכוס נוזל חם או קר, ניתן להוסיף תבלינים ולהמתיק לפי הטעם. משקה קקאו יכול להחליף כוס קפה, ועדיף עלפני אבקת שוקו רגילה.

שוקולד ואהבה

המיתוס שהשוקולד הוא אפרודיזיאק, בעל יכולת לעורר מינית, התפתח אצל הספרדים במאה ה-17, אך הטענה כי השוקולד אכן מעורר מינית לא הוכחה מדעית באופן חד משמעי. עם זאת אכילת שוקולד גורמת אצלנו לשחרור אנדורפינים במוח, הגורמים לנו לתחושת אופוריה, משיכה ותענוג, בדיוק אותם אנדורפינים המשתחררים בזמן התאהבות, צחוק בריא ובזמן סקס.

ובכל אופן רבים יגידו שאין מזון רומנטי ממנו, רקחנו בשבילכם מתכון לשוקולד ולמשקאות שוקולד מקקאו שיהיו מתנה מעוררת חושים אבל גם בריאה

שוקו על בסיס מים עם קינמון

חומרים לכוס אחת:

1 כוס מים שהרגע רתחו

2 כפיות קקאו לא ממותקת

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את הקקאו בכוס המים.
  2. מוסיפים סוכר וחלב (מכל סוג) לפי הטעם.
  3. אפשר לשדרג עם אבקת/מקל קינמון או תמצית/מקל וניל.

שוקו עם סטיביה

 חומרים ל-2-3 כוסות:

1/2 כוס מים

3 כפיות אבקת קקאו לא ממותקת

1 כפית סטיביה נוזלית

2 כוסות חלב או משקה חלב צמחי

1/2 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

  1. מחממים סיר ומכניסים לתוכו מים, אבקת קקאו וסטיביה.
  2. בוחשים עד שהתערובת נהיית אחידה ונוזלית.
  3. מוסיפים את החלב ובוחשים עד לאחידות.
  4. מחממים עד שמופיעות בועות קטנות. לשים לב: לא להרתיח את התערובת.
  5. מכבים ומוסיפים את תמצית הווניל.

 שוקו עם דבש

חומרים לכוס אחת:

1 כוס חלב ( מכל סוג)

1/2 כפית דבש

2 כפיות אבקת קקאו

אופן ההכנה:

  1. מחממים את החלב במיקרוגל למשך 90 שניות.
  2. מוסיפים את הדבש ואבקת קקאו ובוחשים.
  3. ממשיכים לחמם במיקרוגל באינטרוולים של 15-30 שניות ובוחשים כל פעם בין חימום לחימום עד להגעה לטמפרטורה הרצויה.

תוספות אפשריות: קינמון/מקלות וניל/צ'ילי/ מייפל

למתקדמים:

מתכון בסיסי לשוקולד ביתי (כ-15 מנות, כ-17 גר' למנה):

מה צריך?

50 גר' חמאת קקאו
100 גר' אבקת קקאו/שבבי קקאו
3 כפות דבש
לקישוט: 100 גר' שברי שקדים, אגוזים, פיסטוק, עלי ורדים פטל מיובש וכו'
חצי כפית קינמון
תרמיל וניל או חצי כפית תמצית וניל איכותית
חצי כפית אגוז מוסקט

מה עושים?

1. בבאן מארי ממיסים חמאת קקאו.

2. מוסיפים בהדרגה אבקת קקאו, תבלינים ודבש.

3. מעבירים את התערובת לתבניות.

4.מוסיפים שברי שקדים, פטל, פסיטוקים וכו'

5. מצננים על השיש ומכניסים למקרר לשעתיים או יותר.

כמה זה שווה לנו? 

ערכים תזונתיים ל-100 גרם למנה\יחידה
קלוריות 498 83
חלבונים 16 3
פחמימות 32 5
שומנים 25 4

שיהיה לכם במתיקות! (או בעצם, במרירות 🙂 )

  • המידע באדיבות: בלה דניאלי, דיאטנית ומנחת קבוצות במכבי.